Χειρουργική Μαστού

Χειρουργική Μαστού

Η μαστολογία και η χειρουργική του μαστού, στη Γερμανία ανήκουν ξεκάθαρα στο πεδίο της γυναικολογίας και αποτελεί σημαντικό κομμάτι για την απόκτηση της ειδικότητας Μαιευτικής-Γυναικολογίας (τουλάχιστον 5ετής ειδίκευση) καθώς και της υπο-εξειδίκευσης στην Γυναικολογική Ογκολογία. Στη Γερμανία, η Γυναικολογική Ογκολογία αποτελεί επίσημη επιπλέον εξειδίκευση τουλάχιστον 3 ετών, με προαπαιτούμενα και εξετάσεις.

Οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού (μασταλγία, ινοκυστική νόσος) παρουσιάζονται αρκετά συχνά, περίπου σε 50 % των γυναικών άνω των 30 ετών. Έρευνες έχουν δείξει ότι περισσότερες από τις μισές γυναίκες αναφέρουν ενοχλήσεις στο στήθος, γεγονός που επηρεάζει την καθημερινότητα τους σε ποσοστό 30 % με 40 %. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, καθώς εμφανίζεται περίπου σε μία στις οκτώ γυναίκες κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής της, αποτελώντας το 25,2 % όλων των νεοδιαγνωσθέντων καρκίνων. Για τον λόγο αυτόν, οι οποιεσδήποτε μεταβολές στο μαστό προκαλούν συχνά ανησυχία στις ασθενείς και απαιτούν μια προσεκτική και στοχευμένη διαγνωστική διαδικασία, με απόλυτη ακρίβεια.

Όλα αυτά υποδηλώνουν την ανάγκη για πρόληψη και εξετάσεις ρουτίνας σε Ειδικό Μαστολόγο, ώστε να οδηγηθούμε στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, με σημαντική μείωση της θνητότητας, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών που πάσχουν από καλοήθεις παθήσεις του μαστού. Η εξέλιξη στη θεραπεία των ασθενών με παθήσεις του μαστού είναι εξαιρετικά ταχύρρυθμη, με αποτέλεσμα οι διεθνείς οδηγίες να ανανεώνονται υποχρεωτικά κάθε χρόνο, χρήζοντας συνεχή παρακολούθηση.

Ο Γεώργιος Γήτας εξειδικεύτηκε στη Γυναικολογική Ογκολογία, κατά τη 11χρόνη παραμονή του στη Γερμανία όπου ο καρκίνος του μαστού καθώς και η πλαστική αποκατάστασή του, ανήκουν ξεκάθαρα στο πεδίο των γυναικολόγων. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο UKSH University Schleswig Holstein του Lübeck, αντιμετώπιζε καθημερινά περίπλοκα περιστατικά ασθενών με παθήσεις του μαστού. Ακολούθως σπέκτησε ακόμη περισσότερη εμπειρία ως διευθύνων του Γυναικολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité Campus Mitte του Βερολίνου εφαρμόζοντας προηγμένες τεχνικές (λεμφαδένα φρουρού με χρήση μαγνητικού ανιχνευτή, τοπική εκτομή με διατήρηση του μαστού μετά από στοχευμένη χημειοθεραπεία, ριζικά χειρουργεία υποτροπών με πλαστική αποκατάσταση κτλ.), καθώς το Κέντρο Μαστού του Charité Campus Mitte του Βερολίνου αποτελεί παγκόσμιο κέντρο αναφοράς.

Ο Γεώργιος Γήτας είναι επί του παρόντος είναι διευθυντής της Γυναικολογικής-Ρομποτικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε τα ενημερωτικά άρθρα του κ. Γήτα:

Για ραντεβού καλέστε μας 2310 230 330 698 2786772