Ρομποτική Χειρουργική

Ρομποτική Χειρουργική

Η ενδοσκοπική χειρουργική δεν θεωρείται πλέον υπο-εξειδίκευση, καθώς η λαπαροσκόπηση είναι η μέθοδος που προτιμάται πλέον για κάθε γυναικολογική πάθηση, εκτός ελαχίστων ογκολογικών περιπτώσεων, και έχει αντικαταστήσει την ανοιχτή χειρουργική εξ ολοκλήρου, καθώς παρουσιάζει μόνο πλεονεκτήματα. Η ρομποτική χειρουργική είναι η εξέλιξη της λαπαροσκόπησης και υπολογίζεται ότι σύντομα θα την αντίκαταστήσει ολοκληρωτικά.

Τα γνωστά πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής (λαπαροσκόπηση), όπως είναι η συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, η μικρότερη απώλεια αίματος, οι λιγότερες συμφύσεις και η χαμηλότερη νοσηρότητα των ασθενών σε σύγκριση με τις ανοικτές επεμβάσεις, έχουν παρατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό στη ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική. Τρισδιάστατη τεχνολογία με βελτιωμένη επιδεξιότητα έως και 7 βαθμούς ελευθερίας και σταθερό χειρισμό επιτρέπει την καλύτερη έκθεση του χειρουργικού πεδίου σε πολύπλοκες επεμβάσεις.

Πλεονεκτήματα για τον ασθενή:

  • Ελάχιστα επεμβατική: Μικρότερες τομές, λιγότερος πόνος, ταχύτερη ανάρρωση και ελάχιστες ουλές.
  • Μεγαλύτερη ακρίβεια: Ο χειρουργός έχει καλύτερη οπτική και έλεγχο των χειρουργικών εργαλείων, με αποτέλεσμα πιο ακριβείς και λεπτές κινήσεις.
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος: Η ρομποτική χειρουργική προκαλεί λιγότερη αιμορραγία από τις παραδοσιακές τεχνικές.
  • Μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών: Ο μικρότερος τραυματισμός των ιστών συνεπάγεται μειωμένο κίνδυνο μολύνσεων και άλλων επιπλοκών.
  • Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική εξέρχονται από το νοσοκομείο νωρίτερα καθώς χρειάζονται λιγότερα παυσίπονα.

Πλεονεκτήματα για τον χειρουργό

  • Βελτιωμένη οπτική: Ο χειρουργός έχει τρισδιάστατη και μεγεθυμένη εικόνα του χειρουργικού πεδίου, κάτι που βελτιώνει την ορατότητα, τον έλεγχο και την ακρίβεια.
  • Εργονομία: Η ρομποτική χειρουργική προσφέρει εργονομική θέση στον χειρουργό, μειώνοντας την κούραση και την καταπόνηση.
  • Αυξημένη ευελιξία: Τα ρομποτικά εργαλεία μπορούν να κινηθούν με τρόπους που δεν είναι εφικτοί με τα παραδοσιακά χειρουργικά εργαλεία, επιτρέποντας στον χειρουργό να έχει πρόσβαση σε δύσκολα σημεία.

Ο συνδυασμός ενός καλά καταρτισμένου χειρουργού με τις δυνατότητες ενός σύχρονου ρομποτικού συστήματος όπως τα Da-Vinci προσφέρουν τη δυνατότητα για λεπτομερή παρασκευή των ιστών, νεύρων, αγγείων κτλ. πραγματοποιώντας έτσι, με απόλυτη ακρίβεια, τις πιο δύσκολες επεμβάσεις.

Το ρομποτικό σύστημα Da Vinci είναι εξοπλισμένο με μία προηγμένη πλατφόρμα υπολογιστή, που επιτρέπει με απόλυτη ακρίβεια τη μετακίνηση των βραχιόνων της συσκευής ταυτόχρονα με το χειρουργικό τραπέζι. Καθώς η ενδοσκοπική κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα τέσσερα τροκάρ, η συσκευή επιτρέπει στον χειρουργό να εκτελεί επεμβάσεις στην άνω κοιλιακή χώρα, όπως η παρα-αορτική λεμφαδενεκτομή ή η αφαίρεση ενδομητρίωσης από το διάφραγμα, με ευκολία.

Ο Γεώργιος Γήτας είναι επίσημα πιστοποιημένος για τη χρήση του συστήματος Da Vinci από την μητρική εταιρεία Intuitive. Ο κ. Γήτας διετέλεσε επί σειρά ετών, διευθύνων του Κέντρου Ενδοσκόπησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου UKSH Lübeck της Γερμανίας, πραγματοποιώντας πολύπλοκες επεμβάσεις με τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής. Στη συνέχεια διετέλεσε διευθύνων του Γυναικολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité Campus Mitte του Βερολίνου, όπου καθιέρωσε τη ρομποτική χειρουργική στο γυναικολογικό τμήμα.

Ο κ. Γήτας παραδίδει μαθήματα ενδοσκόπησης και ρομποτικής χειρουργικής στο School of Gynaecological Endoscopy του Πανεπιστημίου του Kiel στη Γερμανία, το ξακουστό κέντρο που γέννησε τη λαπαροσκοπική χειρουργική, με σκοπό να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του σε συναδέλφους.


endoskopisi-robotiki-service.jpg


Οι ενδείξεις για τη ρομποτική χειρουργική έχουν διευρυνθεί σημαντικά μετά την έγκριση του ρομπότ da-Vinci από τον Αμερικανικό οργανισμό ελέγχου FDA το 2005. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρήση ρομποτικά υποβοηθούμενων επεμβάσεων, αυξήθηκε από 1,8% το 2012 σε 15,1% το 2018. Η ρομποτική υστερεκτομή είναι η πιο συχνή ρομποτικά υποβοηθούμενη επέμβαση στη γυναικολογία, και η δεύτερη πιο συχνά εκτελούμενη επέμβαση, μετά την καισαρική τομή.

endoskopisi-robotiki-service-2.jpg

Οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση με τη συσκευή Da-Vinci είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ποιότητα ζωής και ήταν πολύ ικανοποιημένες με την απόφασή τους να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση με ρομποτική υποβοήθηση.

Ιδιαίτερα οι ασθενείς με αυξημένο βάρος φαίνεται ότι έχουν εξαιρετικά καλή έκβαση με τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής. Η παχυσαρκία, η οποία έχει γίνει επιδημία στις ανεπτυγμένες χώρες, δεν φαίνεται να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηρότητας σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτικά υποβοηθούμενη γυναικολογική χειρουργική επέμβαση, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τεχνικές. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η ακραία παχυσαρκία, η οποία εκφράζεται ως δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ≥ 40 kg/m2, έχει αυξηθεί περισσότερο από τέσσερις φορές από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, και αποτελεί πλέον μάστιγα. Η συσκευή Da Vinci Xi χρησιμοποιεί μακρύτερα τροκάρ, τα οποία ανυψώνονται από τους βραχίονες του ρομπότ επιτρέποντας στον χειρουργό να χειρουργεί με λιγότερη ενδοκοιλιακή πίεση, η οποία μπορεί να μειώσει τη νοσηρότητα των ασθενών.

Η Ρομποτική Χειρουργική με το σύστημα Da Vinci μας προσφέρει τον απόλυτα ακριβή χειρουργικό χειρισμό στην αντιμετώπιση πολύπλοκων γυναικολογικών επεμβάσεων, όπως δύσκολες υστερεκτομές και αφαίρεση μήτρας μεγάλου μεγέθους. Επίσης και τα προβλήματα υπογονιμότητας σε ζευγάρια, λόγω ενδομητρίωσης ή συμφύσεων από προηγηθείσα λοίμωξη, που χρήζουν σαλπιγγοπλαστικής, μπορούν να αντιμετωπισθούν με απόλυτη ακρίβεια, ώστε να έχουμε τέλεια αποτελέσματα. Μπορούμε πλέον να αφαιρούμε ευμεγέθη και πολλαπλά ινομυώματα της μήτρας, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές.

Στον τομέα της Ουρογυναικολογίας με την βοήθεια της ρομποτικής χειρουργικής εφαρμόζουμε καινοτόμες τεχνικές, όπως η pectopexy, η Βurch με χρήση φυσικών ιστών ή συνθετικών πλεγμάτων, που έρχονται να λύσουν προβλήματα που ταλαιπωρούν τις γυναίκες όπως η πρόπτωση και η ακράτεια. Ακόμα και την πρόσθια κολπορραφία, δηλαδή την ανόρθωση της ουροδόχου κύστης στην πάθηση της κυστεοκήλης, μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε ρομποτικά, χωρίς τομές στον κόλπο, μια τεχνική που πραγματοποιείται σε ελάχιστα κέντρα του εξωτερικού παγκοσμίως. Κομβικό σημείο στην αντιμετώπιση αυτών των ασθενών, είναι η σωστή διάγνωση της βλάβης και η στοχευμένη θεραπεία με επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής, η οποία απαιτεί γνώση, εμπειρία και χειρουργική ικανότητα.

Σχετικά με το γυναικολογικό καρκίνο, σε μεγάλες χώρες του εξωτερικού, ο εξειδικευμένος γυναικολόγος ογκολόγος είναι ο μόνος αρμόδιος να θεραπεύσει ασθενείς με καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, της μήτρας, του αιδοίου, του τραχήλου και του κόλπου, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι έτσι βελτιώνεται το προσδόκιμο επιβίωσης και η πιθανότητα για πλήρη ίαση των ασθενών. Στην αντιμετώπιση αυτών των νόσων είναι πάρα πολύ σημαντικό να σχεδιασθεί το πλάνο αντιμετώπισης από έμπειρους γυναικολόγους ογκολόγους και σε περίπτωση χειρουργικής αντιμετώπισης να γίνει χρήση εξειδικευμένων τεχνικών.

Για την αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του ενδομητρίου, η συσκευή Da Vinci Xi διαθέτει το σύστημα Firefly που επιτρέπει στον χειρουργό να αξιολογήσει τους λεμφαδένες της πυέλου της ασθενούς με την χρήση της ουσίας πράσινο της ινδοκυανίνης (ICG) για να βρει το φρουρό λεμφαδένα και να τον αφαιρέσει αντί να προβεί σε πλήρη πυελική και παρααορτική λεμφαδενεκτομή, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο επιπλοκών και μετεγχειρητικού λεμφοιδήματος. Αυτή η επιπλοκή μπορεί να εμφανιστεί, είτε λίγες ημέρες μετά, είτε μετά από χρόνια από τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των λεμφαδένων, με χρόνιο πρήξιμο στα πόδια. Όσο περισσότεροι λεμφαδένες αφαιρούνται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης λεμφοιδήματος. Έχει αναφερθεί ότι το 37,4% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε ριζική λεμφαδενεκτομή, για καρκίνο του ενδομητρίου, ανέπτυξαν λεμφοίδημα κάτω άκρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το λεμφοίδημα απαιτεί πρόσθετη χειρουργική θεραπεία.

Το μεγάλο μειονέκτημα της ρομποτικής χειρουργικής είναι ότι είναι σημαντικά πιο δαπανηρή από τη συμβατική λαπαροσκόπηση. Οι συγγραφείς μιας ανασκόπησης Cochrane, που δημοσιεύθηκαν το 2012, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρομποτική χειρουργική είναι σημαντικά ακριβότερη από τη συμβατική λαπαροσκόπηση. Ωστόσο οι δημοσιευμένες αξιολογήσεις κόστους δεν περιλαμβάνουν το κόστος των επιπλοκών, τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο και την επιστροφή σε μια κανονική ρουτίνα μετά από ρομποτικά υποβοηθούμενες ή άλλες χειρουργικές προσεγγίσεις.

Η ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία μέσω μίας τομής (R-LESS) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2010. Το σύστημα GelPort τοποθετείται στην ομφαλική περιοχή με μία τομή 2 εκατοστών. Τα ποσοστά της μετεγχειρητικής κήλης είναι συγκρίσιμα με τις άλλες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Η εξέλιξη αυτής της τεχνικής single-site μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς.

endoskopisi-robotiki-service-3.jpg


gitas-kiel-flyer.png


Ο Γεώργιος Γήτας είναι επί του παρόντος είναι διευθυντής της Γυναικολογικής-Ρομποτικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης. Στην Γυναικολογική-Ρομποτική Κλινική, με την χρήση των πιο σύγχρονων ρομποτικών εργαλείων Da Vinci, θεραπεύουμε όλο το φάσμα των προβλημάτων υγείας που ταλαιπωρούν τη ζωή των γυναικών. Στη σύγχρονη εποχή συμπτώματα από ινομυωματώδεις μήτρες, ενδομητρίωση, πρόπτωση πυελικών οργάνων με ακράτεια, όγκους των ωοθηκών και άλλες καλοήθεις παθογένειες, θα πρέπει να διερευνώνται άμεσα και να θεραπεύονται. Οι ασθενείς μπορούν να απολαμβάνουν υπηρεσίες υγείας κορυφαίου επιπέδου, από διακεκριμένους ιατρούς που έχουν διευθύνει τα πιο ονομαστά ιατρικά κέντρα του εξωτερικού.


Διαβάστε τα ενημερωτικά άρθρα του κ. Γήτα:

Για ραντεβού καλέστε μας 2310 230 330 698 2786772