Μαστοδυνία

Μαστοδυνία

Η μαστοδυνία σχετίζεται συνήθως με καλοήθη αιτιολογία και επηρεάζει έως και τα δύο τρίτα του συνόλου των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία. Η σοβαρότητα του πόνου ποικίλλει από ήπιο έως έντονο, παρόλα αυτά ένας μικρός αριθμός ασθενών απαιτεί θεραπεία ανακούφισης του πόνου. Πολλές γυναίκες ασθενείς με πόνο στο στήθος, αναφέρουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής τους. Έως και το 40% των γυναικών θα περιγράψει επιπτώσεις στη σεξουαλική και σωματική δραστηριότητα.

Ορισμένες συχνές αιτίες μαστοδυνίας περιλαμβάνουν ορμονικές μεταβολές, όπως το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, ψυχολογικές διαταραχές ή πιο σπάνια καρκίνο του μαστού. Ο κυκλικός πόνος στο στήθος θεωρείται ότι σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές. Αποτελεί τα δύο τρίτα των περιπτώσεων γυναικών με πόνο στο στήθος, παρουσιάζοντας πιο έντονα συμπτώματα μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου τους. Αυτό αντιστοιχεί στην ωχρινική φάση, και συχνά βελτιώνεται με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Οι ορμονικές μεταβολές παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Επίσης, η μασταλγία μπορεί να σχετίζεται με τη χρήση ορμονικής θεραπείας, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια από το στόμα, και η μετεμμηνοπαυσιακή ορμονική θεραπεία. Ο μη κυκλικός πόνος δεν παρουσιάζει καμία συσχέτιση με τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Είναι σημαντικό να αποκλειστεί πρώτα οποιαδήποτε νεοπλασματική, φλεγμονώδης ή αγγειακή νόσος. Υπάρχουν διάφορες αιτίες μαστοδυνίας: κύστες του μαστού, διάταση των συνδέσμων Cooper λόγω μεγάλων μαστών, μαστίτιδα ή απόστημα του μαστού, θρομβοφλεβίτιδα των υποδόριων φλεβών του μαστού, ορμονική θεραπεία κτλ.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η εξέταση περιλαμβάνει κλινική εξέταση του μαστού, απεικόνιση και λεπτομερές ιστορικό για τον προσδιορισμό της αιτιολογίας του πόνου. Θα πρέπει επίσης να διερευνηθούν οι υπερκλείδιες, οι υποκλείδιες και οι μασχαλιαίες περιοχές, για τυχόν διογκωμένους λεμφαδένες που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν κακοήθεια του μαστού. Ορισμένα πρόσθετα σημεία που πρέπει να προσέξουμε περιλαμβάνουν την παρουσία ασυμμετρίας, πληγές, σημάδια φλεγμονής ή μη φυσιολογικό έκκριμα από τη θηλή. Μετά από μία σχολαστική κλινική και υπερηχογραφική εξέταση, ο γιατρός θα πρέπει να αποφασίσει για την ανάγκη μιας περαιτέρω απεικονιστικής (μαστογραφία, μαγνητική κτλ.) ή εργαστηριακής αξιολόγησης, ανάλογα με την ηλικία της ασθενούς.

Η αντιμετώπιση του πόνου συχνά καθορίζεται από την κατηγοριοποίηση του πόνου. Τα πιο σημαντικά βήματα για το γιατρό είναι να αποκλείσει τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, και να βρει τη σωστή αιτιολογία της μασταλγίας. Η θεραπεία πρώτης γραμμής πρέπει να εστιάζει στην ανακούφιση του πόνου και να είναι συντηρητική πριν την μετάβαση σε θεραπείες δεύτερης γραμμής.

Ο Γεώργιος Γήτας εξειδικεύτηκε κατά την 11χρονη παραμονή του στη Γερμάνια στη Γυναικολογική Ογκολογία, όπου η θεραπεία παθήσεων του μαστού ανήκει ξεκάθαρα στο πεδίο των γυναικολόγων. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο UKSH University Schleswig Holstein του Lübeck αναλάμβανε περίπλοκα περιστατικά με παθήσεις του μαστού, όπως και ως διευθύνων του Γυναικολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité Campus Mitte του Βερολίνου, εφαρμόζοντας προηγμένες τεχνικές. Το κέντρο μαστού του Charité Campus Mitte του Βερολίνου αποτελεί παγκόσμιο κέντρο αναφοράς.

Για ραντεβού καλέστε μας 2310 230 330 698 2786772