Ενδοσκόπηση / ρομποτική

Ενδοσκόπηση / ρομποτική

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική δε θεωρείται πλέον υποεξειδίκευση, καθώς η λαπαροσκόπηση είναι η μέθοδος επιλογής για κάθε γυναικολογική πάθηση, εκτός ελαχίστων ογκολογικών περιπτώσεων (προχωρημένος καρκίνος ωοθηκών ή τραχήλου) και έχει αντικαταστήσει την ανοιχτή χειρουργική εξολοκλήρου, καθώς παρουσιάζει μόνο πλεονεκτήματα.

Η Ρομποτική Χειρουργική είναι η εξέλιξη της λαπαροσκόπησης και υπολογίζεται ότι σύντομα θα την αντικαταστήσει ολοκληρωτικά.

Τα γνωστά πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής (λαπαροσκόπηση), όπως συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, μικρότερη απώλεια αίματος, λιγότερες συμφύσεις και χαμηλότερη νοσηρότητα των ασθενών, σε σύγκριση με τις ανοικτές επεμβάσεις, έχουν ενισχυθεί με την ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική.

Τρισδιάστατη τεχνολογία, βελτιωμένη επιδεξιότητα έως και 7 βαθμούς ελευθερίας, με σταθερό χειρισμό, επιτρέπει την καλύτερη έκθεση του χειρουργικού πεδίου σε πολύπλοκες επεμβάσεις.

Το ρομποτικό σύστημα da Vinci είναι εξοπλισμένο με μία προηγμένη πλατφόρμα υπολογιστή, που επιτρέπει με απόλυτη ακρίβεια τη μετακίνηση των βραχιόνων της συσκευής, ταυτόχρονα με το χειρουργικό τραπέζι.

Καθώς η ενδοσκοπική κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα τέσσερα τροκάρ, η συσκευή επιτρέπει στο χειρουργό να εκτελεί επεμβάσεις στην άνω κοιλιακή χώρα, όπως την παρααορτική λεμφαδενεκτομή ή την αφαίρεση ενδομητρίωσης από το διάφραγμα, με ευκολία.   

Ο συνδυασμός ενός καλά καταρτισμένου χειρουργού με τις δυνατότητες του συστήματος Da-Vinci προσφέρουν τη δυνατότητα για λεπτομερή παρασκευή των ιστών, νεύρων, αγγείων κτλ. πραγματοποιώντας έτσι, με απόλυτη ακρίβεια, τις πιο δύσκολες επεμβάσεις.

endoskopisi-robotiki-service.jpg

Δημοσιευμένη εικόνα σε διεθνή περιοδικό από το αρχείο του κ. Γήτα.

Οι ενδείξεις για τη Ρομποτική Χειρουργική έχουν διευρυνθεί σημαντικά μετά την έγκριση του ρομπότ da-Vinci από τον Αμερικανικό Οργανισμό Ελέγχου FDA το 2005. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρήση ρομποτικά υποβοηθούμενων επεμβάσεων, αυξήθηκε από 1,8% το 2012 σε 15,1% το 2018. Η υστερεκτομή είναι η πιο συχνή ρομποτικά υποβοηθούμενη επέμβαση στη Γυναικολογία και η δεύτερη πιο συχνά εκτελούμενη επέμβαση, μετά την καισαρική τομή.

endoskopisi-robotiki-service-2.jpg


Οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση με τη συσκευή Da-Vinci είχαν ευνοϊκά αποτελέσματα όσον αφορά την ποιότητα ζωής και ήταν γενικά ικανοποιημένες με την απόφασή τους να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση με ρομποτική υποβοήθηση.

Η παχυσαρκία, η οποία έχει γίνει επιδημία στις ανεπτυγμένες χώρες, δε φαίνεται να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηρότητας σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτικά υποβοηθούμενη γυναικολογική χειρουργική επέμβαση, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τεχνικές. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η ακραία παχυσαρκία, η οποία εκφράζεται ως δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ≥ 40 kg/m2, έχει αυξηθεί περισσότερο από τέσσερις φορές από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, και αποτελεί πλέον μάστιγα.

Η συσκευή Da Vinci Xi χρησιμοποιεί μακρύτερα τροκάρ, τα οποία ανυψώνονται από τους βραχίονες του ρομπότ επιτρέποντας στον χειρουργό να χειρουργεί με λιγότερη ενδοκοιλιακή πίεση, η οποία μπορεί να μειώσει τη νοσηρότητα των ασθενών.


Για την αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του ενδομητρίου, η συσκευή Da Vinci Xi διαθέτει το σύστημα Firefly, που επιτρέπει στο χειρουργό να αξιολογήσει τους λεμφαδένες της πυέλου της ασθενούς με τη χρήση της ουσίας πράσινο της ινδοκυανίνης (ICG) για να βρει το φρουρό λεμφαδένα και να τον αφαιρέσει αντί να προβεί σε πλήρη πυελική και παρααορτική λεμφαδενεκτομή, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο επιπλοκών και μετεγχειρητικού λεμφοιδήματος. Αυτή η επιπλοκή μπορεί να εμφανιστεί, είτε λίγες ημέρες μετά, είτε μετά από χρόνια από τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των λεμφαδένων, με χρόνιο πρήξιμο στα πόδια. Όσο περισσότεροι λεμφαδένες αφαιρούνται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης λεμφοιδήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το λεμφοίδημα απαιτεί πρόσθετη χειρουργική θεραπεία.


Η Ρομποτική Χειρουργική με το σύστημα Da Vinci μας προσφέρει τον απόλυτα ακριβή χειρουργικό χειρισμό στην αντιμετώπιση πολύπλοκων γυναικολογικών επεμβάσεων, όπως δύσκολες υστερεκτομές και αφαίρεση μήτρας μεγάλου μεγέθους. Επίσης και τα προβλήματα υπογονιμότητας σε ζευγάρια, λόγω ενδομητρίωσης ή συμφύσεων από προηγηθείσα λοίμωξη, που χρήζουν σαλπιγγοπλαστικής, μπορούν να αντιμετωπισθούν με απόλυτη ακρίβεια, ώστε να έχουμε τέλεια αποτελέσματα. 

Στον τομέα της Ουρογυναικολογίας εφαρμόζουμε καινοτόμες ενδοσκοπικές τεχνικές, όπως η pectopexy, η Βurch με χρήση φυσικών ιστών ή συνθετικών πλεγμάτων, που έρχονται να λύσουν προβλήματα που ταλαιπωρούν τις γυναίκες όπως η πρόπτωση, η ακράτεια και το αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης.

Ακόμα και την πρόσθια κολπορραφία, δηλαδή την ανόρθωση της ουροδόχου κύστης στην πάθηση της κυστεοκήλης, μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε ενδοσκοπικά, χωρίς τομές στον κόλπο, μια τεχνική που πραγματοποιείται σε ελάχιστα κέντρα του εξωτερικού παγκοσμίως. Κομβικό σημείο στην αντιμετώπιση αυτών των ασθενών, είναι η σωστή διάγνωση της βλάβης και η στοχευμένη θεραπεία με επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής, η οποία απαιτεί γνώση, εμπειρία και χειρουργική ικανότητα.

Επίσης με τη χρήση της Ρομποτικής ή Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής αφαιρούμε ευμεγέθη και πολλαπλά ινομυώματα της μήτρας, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές, όπως in-bag morcellation, δηλαδή τεμαχισμό του όγκου μέσα σε ενδοκοιλιακή σακούλα και αφαίρεσή του χωρίς υπολείμματα στην κοιλιά.

Επίσης, πολύ σημαντική είναι η αντιμετώπιση περιστατικών με ενδομητρίωση, φαινομενικά ένα απλό θέμα, αλλά στην ουσία άκρως εξειδικευμένο και σοβαρό, καθώς σε αρκετά προχωρημένες μορφές ενδομητρίωσης παρουσιάζεται διήθηση στα πυελικά νεύρα, το έντερο, το διάφραγμα, τον ουρητήρα και την ουροδόχο κύστη. Ο θεράπων ιατρός πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις με τη χρήση της Λαπαροσκοπικής ή Ρομποτικής Χειρουργικής και εξειδικευμένων δύσκολων τεχνικών, που χρησιμοποιούνται στη Γυναικολογική Ογκολογία.

Το μεγάλο μειονέκτημα της Ρομποτικής Χειρουργικής είναι ότι είναι σημαντικά πιο δαπανηρή από τη συμβατική λαπαροσκόπηση και γι' αυτό δεν τη χρησιμοποιούμε σε απλά περιστατικά. Οι συγγραφείς μιας ανασκόπησης Cochrane, που δημοσιεύθηκαν το 2012, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρομποτική Χειρουργική είναι σημαντικά ακριβότερη από τη συμβατική λαπαροσκόπηση. Ωστόσο οι δημοσιευμένες αξιολογήσεις κόστους δεν περιλαμβάνουν το κόστος των επιπλοκών, τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο και την επιστροφή σε μια κανονική ρουτίνα μετά από ρομποτικά υποβοηθούμενες ή άλλες χειρουργικές προσεγγίσεις.


Ο κ. Γεώργιος Γήτας είναι επίσημα πιστοποιημένος για τη χρήση του συστήματος Da Vinci από τη μητρική εταιρία Intuitive.

Ο κ. Γήτας διετέλεσε επί σειρά ετών, διευθύνων του Κέντρου Ενδοσκόπησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου UKSH Lübeck της Γερμανίας, πραγματοποιώντας πολύπλοκες επεμβάσεις με τη χρήση της Ρομποτικής Χειρουργικής.

Στη συνέχεια διετέλεσε διευθύνων του Γυναικολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité Campus Mitte του Βερολίνου, όπου καθιέρωσε τη Ρομποτική Χειρουργική στο Γυναικολογικό Τμήμα.

Tο Νοσοκομείο Charité ανακηρύχθηκε το κορυφαίο στην Ευρώπη και πέμπτο σε όλον τον κόσμο για το 2022.

Ο κ. Γήτας παραδίδει μαθήματα Ενδοσκόπησης και Ρομποτικής Χειρουργικής στο School of Gynaecological Endoscopy του Πανεπιστημίου του Kiel Γερμανίας, ένα ξακουστό κέντρο που γέννησε τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική με σκοπό να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του σε συναδέλφους.

gitas-kiel-flyer.png



Δημοσιεύσεις του κ. Γήτα σε διεθνή περιοδικά με θέμα την ενδοσκόπηση.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34977146/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34109767/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33440062/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34084520/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34989636/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34585638/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33536066/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33078642/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33080919/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32488399/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34954814/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32762476/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35263843/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33728657/


Ο Γεώργιος Γήτας είναι επί του παρόντος είναι διευθυντής της Γυναικολογικής-Ρομποτικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.



Για ραντεβού καλέστε μας 2310 230 330 698 2786772