Κύηση υψηλού κινδύνου
Eγκυμοσύνη "υψηλού κινδύνου" σημαίνει, ότι μια γυναίκα έχει έναν ή περισσότερους παράγοντες, που αυξάνουν τις πιθανότητες για επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Η εγκυμοσύνη μιας γυναίκας μπορεί να θεωρηθεί υψηλού κινδύνου εάν: είναι ηλικίας 17 ετών ή μικρότερη, είναι 35 ετών ή μεγαλύτερη, είναι λιποβαρής ή υπέρβαρη, έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, παθήσεις του θυρεοειδούς, διαταραχές της καρδιάς ή του αίματος, κατάθλιψη ή άλλο πρόβλημα υγείας, πολλαπλή εγκυμοσύνη, προβλήματα με προηγούμενη εγκυμοσύνη, όπως ιστορικό προεκλαμψίας ή πρόωρο τοκετό, προηγηθείσα καισαρική κτλ. Διάφορα δεδομένα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους, όπως μη φυσιολογική θέση του πλακούντα, ανεπάρκεια τραχήλου, εμβρυϊκή ανάπτυξη μικρότερη από το 10ο εκατοστημόριο για την ηλικία κύησης, ευαισθητοποίηση Rhesus κτλ..
Aξιοσημείωτη είναι η αύξηση του αριθμού των καισαρικών τομών κατά την τελευταία δεκαετία σε όλον τον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ποσοστά καισαρικών τομών αυξήθηκαν από 5 % του συνόλου των τοκετών το 1970, σε 31,9 % το 2016. Σε ορισμένες χώρες, η καισαρική τομή δεν προσφέρεται σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε καισαρική τομή σε προηγούμενους τοκετούς. Αυτό φυσικά συμβάλει στη συνολική αύξηση των ποσοστών των καισαρικών τομών. Έτσι, η δοκιμή του τοκετού μετά από καισαρική τομή (TOLAC) είναι μια ουσιαστική στρατηγική, για τη μείωση των ποσοστών των καισαρικών τομών. Κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή (VBAC) επιτυγχάνεται σε 65 % έως 83,3% των περιπτώσεων. Αν και η VBAC είναι μια ασφαλής ιατρική διαδικασία, τα ποσοστά VBAC έχουν μειωθεί καθ' όλη τη διάρκεια της, σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, το ποσοστό της εκλεκτικής επαναληπτικής καισαρικής τομής (ERCS) αυξάνεται. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το συνολικό ποσοστό VBAC μειώθηκε από 24 % το 1996 σε 8 % το 2010, γεγονός που αποτελεί θέμα ανησυχίας. Ένας από τους λόγους γι' αυτό μπορεί να είναι τα διφορούμενα στοιχεία για τους κινδύνους της VBAC, γεγονός που προκαλεί φόβο και άγχος στις ασθενείς. Σε γενικές γραμμές, η CD σχετίζεται με πιο σοβαρές μητρικές επιπλοκές σε σύγκριση με τον κολπικό τοκετό. Το πλεονεκτήματα του κολπικού τοκετού, όπως η ταχεία ανάρρωση της μητέρας, λιγότερες μητρικές επιπλοκές σε μελλοντικές εγκυμοσύνες, και ένας δυνητικά χαμηλότερος κίνδυνος παιδικών ασθενειών (όπως αλλεργίες, άσθμα ή παχυσαρκία) θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Η VBAC, είναι συνολικά σχετικά ασφαλής, για τη μητέρα και το παιδί, σε σύγκριση με την ERCS. Οι επιτυχείς VBAC έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερη συνολικά ποσοστά νοσηρότητας, σε σύγκριση με την ERCS. Ωστόσο, μια αποτυχημένη VBAC σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο περιγεννητικής και μητρικών επιπλοκών, σε σύγκριση με την ERCS. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ικανότητα και η εμπειρία του μαιευτήρα, μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ασφαλή έκβαση του τοκετού.
Ο Γεώργιος Γήτας εξειδικεύτηκε κατά 11χρόνη παραμονή του στη Γερμάνια στη Μαιευτική-Γυναικολογία, σε νοσοκομεία με μαιευτικό τμήμα επιπέδου 1 (δηλαδή αναλάμβαναν όλα τα μαιευτικά περιστατικά, ανεξαρτήτου ηλικίας, κύησης, και βαθμού επικινδυνότητας), αποκτώντας εξαιρετική εμπειρία στη Μαιευτική. Στο Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου UKSH University Schleswig Holstein του Lübeck ήταν πάντα σε ετοιμότητα επί 24ώρου βάσεως, για να αντιμετωπίσει περίπλοκα μαιευτικά περιστατικά, πολύ υψηλού κίνδυνου, στα οποία οι Ειδικοί Μαιευτήρες χρειαζόταν βοήθεια (μαιευτικές υστερεκτομές, ακραίες συμφύσεις μετά από προηγηθείσες καισαρικές, δύσκολους κολπικούς επεμβατικούς τοκετούς, δυστοκία ώμων νεογνών κτλ.). Επίσης ως διευθύνων του Γυναικολογικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité Campus Mitte του Βερολίνου, αντιμετώπιζε τις πιο δύσκολες μαιευτικές επιπλοκές.
Δημοσιεύσεις του κ. Γήτα σε διεθνή περιοδικά με θέμα το φυσιολογικό τοκετό μετα από καισαρική και την προεκλαμψία.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33947354/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22943702/
Ο Γεώργιος Γήτας είναι επί του παρόντος είναι διευθυντής της Γυναικολογικής-Ρομποτικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.